info@estepowerclinic.com +90 534 630 94 05 +90 533 596 11 23
Este Power Clinic  - Hizmet - Meme Rekonstrüksiyonu - Meme Onarımı

MEME REKONSTRÜKSİYONU (MEME ONARIMI)

Meme Rekonstrüksiyonu Nedir?

Meme kanseri ya da başka bir nedenle memesinin tamamı ya da bir bölümü alınan kadınların meme dokusunun yeniden yapılması, şekillendirme işlemine meme rekonstrüksiyonu denir. Memenin rekonstrüksiyonu (Meme Onarımı) Plastik Cerrahi uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Memenin kanser nedeniyle tamamı alındığında diğer meme ile uyumlu meme yapmak mümkündür.

Meme Rekonstrüksiyonuna Uygun Adaylar Kimlerdir?

Neredeyse tüm mastektomi (meme alınma) yapılan hastalar, meme rekonstrüksiyonu için uygun adaylar olabilmektedir. Bu hastalara mastektomi (meme alınma) ile aynı zamanda meme rekonstrüksiyonu (onarımı) da yapılabilmektedir. Ancak bazı hastalara cerrahları tarafından rekonstrüksiyon ameliyatı için beklemeleri tavsiye edilebilir.

Meme Rekonstrüksiyonunda Karşılaşılabilecek Riskler Nelerdir?

Her türlü cerrahi sonrası olduğu gibi, bu ameliyattan sonra da bir takım sorunlar ortaya çıkabilir.

Cerrahinin genel problemleri olan, kanama, sıvı toplanması veya anestezi sorunları bu ameliyattan sonra da görülebilir, ancak nadirdir. Sigara içenlerde, yara iyileşmesi gecikebilir, bozulabilir veya daha fazla iz ortaya çıkabilir. Eğer bir protez kullanılacak ise, nadiren iki hafta içinde bir enfeksiyon gelişme riski vardır.

En sık görülen problem, kapsül kontraktürü, protezin etrafındaki skar dokusunun protezi sıkıştırması ile ortaya çıkar. Böylelikle meme sertmiş hissi ortaya çıkar. Kapsül kontraktürü için bazı tedavi yöntemleri vardır; bazen de skar dokusunun alınmasını ve rahatlatılmasını veya protezin değiştirilmesini gerektirebilir.

Rekonstrüksiyonun kanser nüksü üzerine bir etkisi yoktur ve radyoterapi/kemoterapiye de engel olmaz.

Meme Rekonstrüksiyon (Onarım) Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Meme rekonstrüksiyonunda (onarım) farklı teknikler kullanılabilmektedir.

Derinin genişletilmesi: Meme rekonstrüksiyonunda en sık kullanılan teknik derinin genişletilmesi, daha sonra protezin yerleştirilmesidir.

Mastektomi sonrası rekonstrüksiyon, meme derisinin ve göğüs duvarı kasının altına bir doku genişletici yerleştirilir. Derinin altına yerleştirilen port aracılığı ile ameliyattan sonraki haftalarda veya aylarda, cerrah tuzlu su enjekte ederek doku genişleticiyi şişirir.

Deri yeterli genişliğe ulaştıktan sonra ikinci bir ameliyat ile doku genişletici çıkarılır ve yerine kalıcı silikon protez yerleştirilir. Areola (meme başı çevresindeki kahverengi halka) ve meme ucu ise daha sonra yapılır.

 

Bazı hastalarda mastektomi ile aynı anda kalıcı protez yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Flep rekonstrüksiyonu: Meme protezi konulması yerine, vücudun başka bir bölgesinden (karın, sırt ya da kalçadan) doku alınarak meme yapılması yöntemine flep rekonstrüksiyonu denir. Operasyon sonrası hem dokunun alındığı hem de memenin yapıldığı yerlerde izler kalmaktadır. Ayrıca iyileşme süreci de protez yöntemine göre daha uzun olabilmektedir. Diğer yandan da kendi dokunuzla yapılan meme rekonstrüksiyonunda sonuç daha doğal olabilmektedir

Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Meme rekonstrüksiyon ameliyat sonrası ağrılarınız ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek seviyede olmakta ve hastaneden 2 ila 5 gün içinde taburcu olabilirsiniz. Genellikle, dokular arasında biriken sıvının vücuttan uzaklaştırılması için dren takılır. Drenler ameliyattan 1-2 hafta sonra çıkarılmaktadır. Dikişler ise yaklaşık bir hafta 10 gün içinde alınmaktadır.

Meme rekonstrüksiyon yaptıranlar normal hayatına 4-6 hafta sonra dönebilirler.

Rekonstrüksiyon ile normal duyu kazanılmaz; ancak, zaman içinde bir miktar duyu gelebilir. Ameliyat sonrası izlerin çoğu ise zamanla belirsizleşir.

 

MEME UCU ESTETİĞİ

Meme ucunda oluşan kadınların özgüvenini etkileyen sorunlardan biridir. Meme ucu yani diğer adı ile areola, çevresi genellikle pembe- kahverengi renkte bir dokudur. Meme ucunda ortalama 14-17 süt kanalı bulunur. Areola cildi altında ince bir kas dokusu vardır ve soğuk, cinsel dürtü, korku, su teması vb. gibi farklı uyarılmalarla meme ucundaki çıkıntı kasılır ve sertleşir.

Günümüzde meme ucunda yaşanan problemleri meme ucu estetiği ile ortadan kaldırıp daha çekici ve sağlıklı görünen meme ucu ile hayatınıza daha özgüvenli bir şekilde devam etmek mümkündür.

Çökük Meme Ucu;

Süt kanallarında ki kısalık nedeniyle olur. Meme ucunun çökük olması süt kanallarının meme başını içeri doğru çekmesinden kaynaklanır. Memenin büyük ya da küçük olması bu durumda etken değildir. Genellikle gelişimsel bir problemdir. Sonradan oluşmuş ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bir hastalığın belirtisi olabilir.

Çökük meme ucunun tedavisinde cerrahi işlemler uygulanır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu operasyon ortalama 1 saat kadar sürer.

Göğüs ucu operasyonunda önemli olan süt kanallarınızın kesilip kesilmemesidir. Ameliyatın tekniğini süt kanalları belirleyecektir. Bu alan korunarak çökük meme ucu dışarı çıkarılır. Fakat bu işlemde çıkarılan meme ucu zamanla tekrar çökebilir. Süt kanallarının kesildiği operasyonlarda ise bu risk ortadan kalkar. Süt kanallarının kesilmesi nedeniyle hasta, hamilelik sonrasında bebeğini emziremez.  İleri dönemlerde tekrar etmemesi için meme ucu altına kas ve yağ takviyesi uygulanmaktadır.

Aksesuar Meme ;

Aksesuar meme, birden fazla meme başının görüldüğü durumlara denir. Aksesuar memeler, koltuk altından kasığa doğru olan bölgede, boyun, sırt, kalça gibi vücudun diğer alanlarında da görülebilir. Aksesuar meme başları,  lokal anestezi altında alınabilir.

Büyük Meme Başı;

Meme ucunun yarıçapı genellikle 4-5 cm arasında değişir. Bazı durumlarda meme ucunun büyüklüğü 12-23 cm kadar olabilmektedir. Büyük meme ucu, büyük göğüslü veya fazla kilosu olan kadınlarda sıklıkla görülebilmektedir. Meme başlarında meydana gelen aşırı büyüklük fonksiyonel sorunların aksine estetik açıdan istenmedik görüntüler oluşturur. Aşırı büyük meme başı, kıyafet giyiminde de birtakım sıkıntıların yaşanmasına yol açar. Hızlı ve kolay bir cerrahi işlem ile meme başlarını normal boyutlarına getirmek ve daha hoş görüntüler oluşturmak mümkündür. Meme başından küçük bir kesi atılarak koyu renkli kısım istenilen boyuta getirilir. Operasyon sırasında süt kanalları korunur ve emzirme açısından herhangi bir sorun teşkil etmez.  Areola estetiği sonrasında memedeki renkli kısmın tekrar büyümesi söz konusu değildir.

 

Meme Ucu Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Meme ucu ameliyatı sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir veya hekim kararına göre hasta bir gün kadar hastanede kalabilir.

Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar için hekim tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılır. Bu ağrı kesiciler ile oluşan ağrıları kontrol altına almak mümkündür.

Meme başlarında oluşan şişlik ya da ödem gibi durumlar birkaç gün sonra kendiliğinde yok olur.

Ameliyattan 3 – 4 gün sonra meme uçlarında bandajlar alınır.

Hastanın en az iki hafta kadar sporcu sutyeni kullanması gerekir.

Ameliyatın ardından hasta 1 – 2 gün içerisinde normal yaşantısına geri dönebilir ya da işe gidebilir.

En az 1 ay kadar çok ağır sporlardan uzak durulması ve sert hareketlerden kaçınılması gerekir.

Ayrıca iyileşme sürecinde meme uçlarında his kaybı yaşanmaz.

 

Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatı Fiyatları

Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatı fiyatı uygulanacak olan yönteme, operasyonu gerçekleştirecek olan hekimin ne kadar deneyimli olduğuna, hastane seçimi, kullanılacak olan malzeme, ekip giderlerine ve hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Detaylı Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatı ücretleri hakkında bilgi almak için iletişime geçiniz.