info@estepowerclinic.com +90 534 630 94 05 +90 533 596 11 23
Este Power Clinic  - Hizmet - Şeker Hastalığı - Gastrik Bypass Operasyonu


ŞEKER HASTALIĞI-GASTRİK BYPASS OPERASYONU

Gastrik bypass ameliyatı obezite sorunu yaşayan kişilerin kilo vermelerine ve obeziteye bağlı sağlık sorunlarını iyileştirmelerine yardımcı olan cerrahi bir işlemdir. Tüp mide ameliyatından farklı olarak hem besin alımını kısıtlayan hem de bağırsak fonksiyonlarını değiştirip besin emilimini azaltan bariatrik cerrahi yöntemi “gastrik bypass” ya da “Roux-en-Y” olarak adlandırılır.

Gastrik Bypass Kimlere Uygulanabilir?

18-65 yaş arası, vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan, ameliyata girmesine engel olacak herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan herkese tüp mide ve gastrik bypass ameliyatları yapılabilir.

Kalp hastalıkları, reflü, yüksek kolesterol, uyku apnesi, yüksek tansiyon, diyabet ya da kısırlık gibi rahatsızlıklar gastrik bypass ameliyatının uygulanmasına engel olabilir.

Gastrik Bypass Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Gastrik Bypass ameliyatı için Genel Cerrahi bölümüne başvurulur ve Gastrik Bypass ameliyatı Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

 

Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

Gastrik bypass ameliyatı midenin hacminin küçültülerek tüketilen yiyecek miktarını kısıtlanmasının yanı sıra ince bağırsakta yapılan değişiklikler ile de emilimin azaltılmasını amaçlamaktadır.

Gastrik bypass ameliyatı iki aşamalı laparoskopik bir cerrahidir. Karın bölgesinden açılan deliklerden özel cerrahi aletlerle gerçekleştirilen gastrik bypass sırasında ilk olarak küçük hacimli cep şeklinde yeni bir mide oluşturulur. Oluşturulan küçük mide ile midenin büyük kısmı birbirinden ayrılır ve midenin büyük kısmı vücuttan çıkarılmadan devre dışı bırakılır. Ardından ince bağırsağın ilk kısmı alınır ve alt ucu açılarak yeni oluşturulan bu küçük mide torbasına bağlanır. Böylece tüketilen besinler midenin büyük bir kısmını ve ince bağırsağın ilk kısmını atlar. Kişi bu sayede hem az miktar besin tüketerek tok hisseder hem de besinlerin daha az miktarı ince bağırsakları tarafından emilir.

Gastrik bypass ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır ve 3 ila 5 gün hastanede yatış gerektirir.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Avantajları

·         Gastrik bypass ameliyatı sayesinde mide küçültülerek hem besin alımı kısıtlanır hem de ince bağırsak kesildiği için besin emilimi azaltılır. Böylece kilo verme süreci hızlanır.

·         Gastrik bypass sonrası mide küçültüldüğü için hastalar daha az yemelerine rağmen daha çabuk doymaya başlarlar.

·         Başta şeker hastalığı olmak üzere fazla kiloya bağlı oluşabilen eklem rahatsızlıkları, uyku apnesi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları riski azalır.

·         Ayrıca şiddetli reflü hastalığı olan kişilerin de bu rahatsızlığı gastrik bypass sonrasında sıklıkla düzelmektedir.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Dezavantajları

·         Gastrik bypass olanlar beslenme programlarına uymadıkları takdirde orta ve uzun vadede vitamin ve mineral eksikliği yaşayabilirler. Mineral ve vitamin eksikliği kansızlık, saç dökülmesi, kas kitlesinde azalma gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

·         Gastrik bypass ameliyatı sonrası mide bulantısı, kabızlık ve çeşitli bağırsak sorunları yaşanabilir.

·         Ameliyat bölgesinde fıtık oluşumu gözlenebilir.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Hasta kendine geldikten sonra belirli bir süre yürümesi istenir. Hastanın uzun süre hareketsiz kalması, taburcu olma süresini uzatacaktır. Her bireyin ağrı eşiği değişiklik gösterdiği için ağrı şiddeti de kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Kullanılan ağrı kesici ilaçlar, hissedilen şiddeti düşürmek için yeterli olacaktır.

Ameliyatın 2. gününde kaçak testi yapılması gerekir. Herhangi bir problem olmaması halinde azar azar su içmeye başlanabilir. Ancak hastanede kalınan süre boyunca sıvı desteği serum yoluyla sağlanır.

Gastrik Bypass ameliyatı ardından taburcu olan hastalara, iyileşme sürecinde hekim tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak, belirtilen miktar ve sıklıkta kullanılmalıdır. Ayrıca hareketsizlikten kaçınılması, verilen egzersiz programının takip edilmesi ve diyet listesinin dışına çıkılmaması da gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilir ve iyileşme sürecinde istenmeyen olumsuzluklara yol açabilir.

Kontrol muayenesi sırasında hastanın yaşadıkları dinlenir, genel muayene yapılır ve reçete edilen ilaçlar düzenlenir.

Gastrik Bypass ameliyatından çıktıktan sonra alkol ve sigara gibi maddelerin tüketiminden kaçınmak gerekir. Bu maddelerin kullanılması, yaraların daha geç iyileşmesine ve iyileşme sürecinin uzamasına yol açar. İş hayatına dönüş, 15 ila 30 gün arasında mümkündür. Cinsel ilişkiye girmek içinse dikişlerin tamamen iyileşmesini beklemek gerekir. Hekim onayı ile birlikte ortalama olarak 2 haftanın sonunda cinsel ilişki yaşanabilir.

Ameliyat sırasında kendinden erime özelliğine sahip olan dikişler kullanılır. Bu sayede hastanın dikiş aldırma işlemi yaptırmasına gerek kalmaz.

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrasında hastaya özel olarak hazırlanan diyet programına uyulması çok önemlidir. Hasta operasyon öncesine göre daha az kalori alacağı için yediklerinin besleyici değerlerinin yüksek olması gerekir. Hastanın beslenme programı düşük karbonhidrat, yüksek protein içerir.

Ameliyat sonrası dönemde sıvı ağırlıklı ve besleyici gıdalar ile beslenir. Daha sonra beslenme programı aşamalar halinde değiştirilir.

Hasta, yiyecekleri çok çiğnemeli ve hazmı kolaylaştırmalıdır. Ayrıca su tüketiminde doktor ve diyetisyenin önerilerine göre davranmalıdır.

Daha az yemek yenmesiyle bağlantılı olarak kan değerlerinde düşüklük görülebilir. Bunun önüne geçmek için hastaya vitamin ve mineral destekleri verilir.

Gastrik Bypass (Mide Bypass)  ile Tüp Mide Ameliyatı Arasındaki Fark Nedir?

Gastrik By pass ameliyatında da tüp mide ameliyatında olduğu gibi mide hacmi küçültülmektedir. Ancak Gastrik By pass ameliyatında mide ikiye bölünüp bölünen bir parça bağırsağın ortalarına bağlanmaktadır. Bu cerrahi işlemle yiyecekler 12 parmak bağırsağından geçmemektedir. Tüp mide de ise yiyeceklerin sindirim sisteminde ilerlemesinde bir değişiklik yapılmamaktadır.

Kilo verme konusunda hem tüp mide ameliyatı hem gastrik by pass ameliyatında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak Tip 2 diyabet konusunda gastrik by pass ameliyatı daha etkilidir. Mide reflü problemi olan hastalarda gastrik by pass operasyonları daha iyi sonuçlar vermektedir. 

Gastrik Bypass Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?

Mide küçültme SGK yani sosyal güvenlik kurumu tarafından ödeme alabilen bir operasyondur. Fakat SGK ödemesi alabilmesi için hastaların belli şartları taşıması gerekmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatları

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatları uygulanacak olan yönteme, operasyonu gerçekleştirecek olan hekimin ne kadar deneyimli olduğuna, hastane seçimi, kullanılacak olan malzeme ve ekip giderlerine göre değişiklik göstermektedir. Detaylı Mide Küçültme Ameliyatı ücretleri hakkında bilgi almak için iletişime geçiniz.